fbpx
Skip links

I tidningen Hälsa berättar Astrid hur hon blev fri från värk efter att hon börjat använda DynaDesk. 

“Det är som minigympa – mina besvär försvann efter en månad”

Stå vid strykbrädan, sitta på köksstol… Efter några månaders hemmajobb upptäckte läkare Astrid Lundevall att hon var trött i armarna och hade värk i hela skulderpartiet.

– Jag vet ändå hyggligt vad man behöver göra för att må bra men hade slarvat. Jag fick aldrig till en bra arbetsplats hemma . Jag stod vid strykbordet – då fick jag rätt höjd för läsning men dåligt för armarna att skriva, satt vid köksbordet – då hamnade armarna rätt men jag ansträngde nacken. Under några månader byggdes allt upp och plötsligt kände jag att jag hade jätteont i skuldrorna.

Så såg hon en annons om ett dynamiskt skrivbord, kontaktade företaget och fick reda på att det gick att låna hem ett för att “prova på”.

– Jag blev jätteförtjust. Det tog några dagar att anpassa mig till rörelserna men jag kände direkt att ett sådant ska jag ha – och köpte ett eget skrivbord. Efter en dryg månad hade mina besvär försvunnit. Nu har jag rekommenderat till en kollega som också ska köpa ett Dynadesk.

Vad är det som gör att Dynadesk funkar?

– Att delen där tangentbordet ligger sakta flyttar sig upp och ned innebär att skuldrorna rör sig lite hela tiden och man hamnar då aldrig i en statisk position. Det blir som minigympa hela tiden. Som vid all fysisk aktivitet så blir det en förbättrad cirkulation i muskulaturen.

Varför är det så många som har besvär i nacke och axlar?

– Det finns många olika orsaker. Dels beror det allmänt på vår livsstil, tror jag. Rör jag mig under dagen? Är jag överviktig? Hur är min hållning? Vad gör jag för att stärka mina muskler? Motionerar jag? Tar jag pauser under arbetsdagen? När vi sitter länge i ett låst läge blir det krampaktigt i muskeln och därmed sämre cirkulation – det mår vi inte alls bra av.

Vad kan man själv göra?

– Det gäller att hitta bra rutiner. Om man är fysiskt aktiv kan man lättare stå emot de negativa konsekvenserna av ett stillasittande arbete. Generellt kan man också säga att vi sitter för långa pass vid skärmen. Pausgympa några minuter varje timme är välgörande. Det kan också räcka att resa sig regelbundet -gå och hämta vatten eller göra sig något annat ärende då och då för att bryta det statiska.

Leave a comment