fbpx
Skip links

Arbetsterapeuten: “Jag skrev en rekommendation om att skaffa ett sådant här skrivbord”

När arbetsterapeut Caroline Källmin jobbade med att prova ut arbetsredskap åt dem som står längst från arbetsmarknaden och för dem med svår smärtproblematik fick hon resultat som stack ut med det dynamiska skrivbordet:

– När man har en svår nackproblematik är det svårt att få arbetssituationen att funka. Dessa personer hinner knappt börja jobba innan de måste vila. De kunde sitta vid datorn i 10 minuter, sen var smärtan så svår att de fick gå och lägga sig. 

Hon jobbade som arbetskonsulent på uppdrag av Arbetsförmedlingen och hade byggt upp fiktiva avdelningar där de sjukskrivna fick komma och prova på olika arbetsuppgifter under några veckor. Packa upp varor, inventera och jobba administrativt vid dator…

– Vårt uppdrag var att hitta förutsättningar och eliminera hinder. Vi hade alla möjliga typer av stolar, underarmsstöd, höj- och sänkbara skrivbord och anpassade tangentbord. Så hörde jag talas om Dynadesk och köpte in för att testa.

En del hade problem med yrsel och  det var någon som undrade hur det skulle gå att sitta vid ett tangentbord som rörde sig, om än långsamt.

– Det är bra att man kan ställa in hastigheten. Vi började långsamt och försiktigt men det visade sig att ingen upplevde något problem. Istället kunde nu de personer som tidigare bara orkat jobba 10 minuter sitta i 30-40 minuter. Som ett vanligt arbetspass. Jag skrev en rekommendation till Arbetsförmedlingen att de borde skaffa sådana här bord.

Är Dynadesk bara för den som är sjuk?

– Det är alltid bäst att jobba förebyggande. Jag kan inte säga att Dynadesk är för alla, man ska alltid prova sig fram, men det jag vet är att statiska arbetsställningar inte är bra och att växla arbetsställning är bra för alla – något som skrivbordet gör automatiskt. Sen är det ju positivt att Dynadesk inte ligger så högt i pris. Vill man kan alla använda detta.

Vad är dina bästa tips för att inte hamna i smärtproblematik?

– Ta hjälp av någon som kan se över din arbetsplats direkt när du börjar på ett nytt arbete. Växla din arbetsställning och ta paus i tid. Vänta inte med något av detta tills du får problem utan tänk förebyggande.

Leave a comment